Tidningen Paddling

Lås & lasta med stil

Material

Problem med att förvara och lasta din kajak när den inte används? Är du som jag rädd för att lämna kajaken på biltaket när du inte har bilen under uppsikt? Vill du ha dina paddeltillbehör i fred där du förvarar kajaken? Här kommer ett par tips som kan göra det lite tryggare för dig.

AV Göran Petersson, UR Paddling nr 4-2011

I nummer 4 2010 tog jag upp problemet med att lasta och lossa kajaken till och från biltaket vid sjön. Ett annat problem som många har är förvaring och lastning hemma. Jag får ofta frågor om hur man förvarar kajaken mellan paddelturerna, dels för att få den ur vägen när den inte används, dels för att kunna lasta och lossa smidigt och dels för att grejorna skall få vara ifred.

Praktisk hissanordning
1 . En enkel hissanordning som förenklar av och pålastning av kajaken i garage eller carport. Du slipper slit och släp när du kommer hem. Det fina med detta system är att bägge linorna koordinerar och du behöver inte släppa taget och ta antingen fören eller aktern först.
Kajakhiss FL 001, 1270 kr; www.kanuk.nu

Smart låsbar lastrem
2 . Lastrem med två vajrar integrerade samt försett med lås så att du kan låsa fast kajaken där du vill. Detta för att det skall kännas lite tryggare att lämna kajaken obevakad. Finns flera olika fabrikat på marknaden.
Kanulock 4, 658 kronor, kajakkalmarsund.se

Lås för sittbrunnen
3 . Förvara din paddel, flytväst och lite andra större saker som får plats i sittbrunnen på ett säkrare sätt. Ett nät av rostfri vajer som är tänkt som skyddsnät för backpacker-ryggsäckar. Dra detta nät runt sittbrunnssargen och lås med en vajer som är avpassad i längd för att passa runt sittbrunnssargen. Denna vajer kan du låta tillverka med delar från en byggvaruhandel. Funkar lika bra på din weekendtur eller semestertripp som när du förvarar kajaken i kanotladan där du hyr förvaringsplats. Utrustningen kan förvaras i sittbrunnen och täcks av nätet som i sig har så små rutor som gör att det inte går att få ut något ur sittbrunnen utan att sabotera kajak eller nät. För att nätet skall räcka till så krävs det storlek upp till 120 L.
Vajernät PacSafe 120L 75-120L; 830 kr; www.roswi.se

Dr kajak
Göran Petersson, 1946, är Paddlings nya »Dr Kajak« och en av de händigaste människor vi träffat. Med sin bakgrund som ortopedtekniker är han sedan länge van att arbeta med alla möjliga material. 1992 började karriären som långfärdspaddlare och Göran är just nu inne på sitt tredje egna kajakbygge (en lätt modifierad Baltic, ritad av Johan Wirsén).
Fråga dr kajak!
Om du har frågor kring de tekniker vi visar i denna artikelserie eller kanske har tips på andra saker vi borde ta upp går det bra att mejla till drkajak@paddling.nu Han svarar i den mån han kan.
Tipsa oss gärna om det är någon speciell typ av skada på kajaken som du behöver tips på hur man kommer tillrätta med. Eller om du har idéer till andra gör-detsjälv-byggen.

Gillade du detta? Dela med dig:
Med etikett: , , , , ,